MINE RÅVARER
Jeg er faktisk lidt stolt …
Jeg har virkelig brugt meget tid på at finde råvarer, som jeg kan stå inde for, og som jeg føler lever op til at være danske, bæredygtige og økologiske. Jeg er faktisk lidt stolt af, at det lykkedes. Det er en fantastisk oplevelse at besøge og tale med producenter, som er virkelig entusiastiske om det, som de laver. Jeg måtte dog erkende, at der er nogle få råvarer, som bare ikke er tilgængelige i Danmark.
Dejen, er økologisk. Den er lavet af økologisk mel fra Valsemøllen og Quarz Mølle, dansk økologisk gær og dansk salt (ikke økologisk). Jeg er nødt til at bruge ikke dansk, men dog økologisk semolina mel til at forme pizzaen. Den sidste ingrediens er tid…masser af tid…faktisk omkring 48 timer for at udvikle smag.
Glutenreduceret dej, jeg skal kalde den reduceret og ikke fri, da jeg ikke kan garantere, at dejen ikke indeholder gluten. Jeg havde faktisk ikke tænkt mig at tilbyde glutenreduceret dej. Dels fordi jeg ingen erfaring har med det, og dels fordi jeg prøver at holde det hele så enkelt som muligt.; men det kom bag på mig, hvor mange der har efterspurgt det. Jeg har derfor undersøgt forskellige muligheder. Det er muligt at bestille færdige deje enten frosne eller sådan lidt bagte. At bruge købte forbagte deje, kan jeg ikke få mig selv til – jeg har ikke prøvet, og måske er de gode … men så er dejen jo på ingen måde i centrum længere. Jeg er faldet over flere frosne, men de er så optøede når jeg får dem, og jeg har så fået at vide, at de nok kan fryses ned igen….det har jeg heller ikke lyst til. Og dermed også sagt, at jeg er nødt til at have bollerne på frost og tø dem op, når de efterspørges. Hvis jeg ikke gør det på den måde, ender jeg med at smide alt for meget dej ud. Nå, det sidste alternativ er så at bage dem selv. Der findes økologisk glutenfri mel, det er sværere at finde noget dansk, da meget glutenfri pizzamel indeholder rismel. Jeg har dog desværre ikke mulighed for at eksperimentere med alle mulige forskellige slags glutenfri mel. I min “research” fandt jeg ud af, at flere har haft god erfaring med at bruge et ikke dansk og heller ikke økologisk glutenfri pizzamel fra italienske Caputo…av, alt det, som jeg jo prøver at undgå. Her har jeg så valgt at gå på kompromis for at kunne tilbyde et glutenreduceret alternativ. Da melet er ret dyrt, så er jeg nødt til at tage en merpris. Jeg gør hvad jeg kan for at minimere kontakt med almindelige mel, men der er jo en del af det i vognen, og jeg bager dem i de samme ovne / og på samme sten, som de “almindelige” pizzaer … så jeg kan ikke garantere det, derfor hedder det også glutenreduceret.
Olivenolien, jeg har valgt at bruge olivenolie, som i sagens natur ikke kan være dansk. Olien handler jeg hos La Bella Vita, som bliver drevet af en dansker med feriehus i Italien, og som har brugt en del tid på at finde den – i hans øjne – perfekte olie i nærområdet, hvor lokalområdets folk, kommer med deres oliven til produktionen. Producenten har ml. 6-800 lokale leverandører, der leverer oliven direkte uden emballage til dem. Nogle har få træer andre 100. Jeg synes i sig selv, at det er et kvalitetsparameter, at de oliven der anvendes kommer fra samme område; samtidig med at det ikke kan blive mere bæredygtigt (ift. transport & indpakning) end det. Selve produktionen har også høj fokus på at være CO2 neutral, da der bruges vedvarende energi. En konsekvens af brugen af så mange forskellige leverandører er, at olien ikke er økologisk certificeret. Det er simpelthen ikke er økonomisk / praktisk muligt, hverken ift. at kontrollere eller for den enkelte leverandører at leve op til kravene for at blive økologisk certificeret. Når det så er sagt, nævner producenten, at han ikke har hørt om, at nogen behandler deres træer med noget, ganske enkelt fordi det ikke er nødvendigt.
Min konklusion er, at det er ligeså godt som en certificeret økologisk olie … måske endda bedre. Jeg ved, hvor oliverne kommer fra – de er ikke blevet transporteret over lange afstande og jeg er sikker på, at de ikke er importeret fra et andet land. Jeg synes, at det er fantastisk at tænke på, at det er producentens “naboer”, der læsser deres oliven af vel at mærke uindpakket og med nærmest ingen transport. For en god ordens skyld skal jeg nævne, at emballagen er BPA-fri. Jeg tror efterhånden, at det er en selvfølge, men jeg nævner det, da det bliver fremhævet på andre produkter i nogle netbutikker.
Du kan selv handle hos La Bella Vita i deres webshop – klik på logo’et forneden. Og ja, jeg reklamerer for det – da jeg virkelig godt kan lide projektet!
Tomaterne, jeg ville ønske, at jeg løbende kunne få fat i rigelige mængder af friske danske tomater; men det kan jeg ikke. Man kan også diskutere, om drivhus tomater er mere miljøvenlige end dåsetomater, som importeres. De italienske San Marzano tomater fra Gustarosso er i Modernist Pizza (det er Pizzanørdernes “bibel”) blevet fremhævet som nogle af de bedste…men dem bruger jeg ikke, da de ikke er økologiske. Jeg bruger Gustarossos økologisk Pomodori tomater, som jeg får tilsendt fra en forhandler i Sverige, da jeg ikke har kunne få dem i Danmark. Emballagen er også fri for BPA; det nævner jeg, fordi indholdet af skadelige stoffer i dåser med tomater, har været omtalt i pressen.
Kød, med god samvittighed. Jeg kan godt lide tanken om, kun at spise det kød, som jeg selv har slagtet. Primært, fordi jeg vil vide hvor dyrene kommer fra, og især for at være sikker på, at dyrene har haft et godt liv, men også fordi det synes dobbeltmoralsk ikke selv at kunne gøre “det beskidte arbejde”. Jeg havde næsten givet op med at finde økologisk dansk produceret italiensk inspireret pålæg.; men en anden pizzaentusiast henviste mig til Troldgaarden, som jeg straks ringede til. Jeg kan ikke forestille mig, at det bliver meget bedre. Ikke nok med at Troldgaarden har egne grise, de slagter dem også selv og fremstiller selv deres varer. Alt sammen økologisk. Du kan læse mere om Troldgaarden her. Økologisk salami af oksekød har jeg været så heldigt at finde i nærområdet hos Lille Jord, som du kan læse mere om her.
Prisen … tjah … der findes billigere (faktisk meget billigere) muligheder. De er så bare ikke økologiske, og du ved ikke, hvor dyrene kommer fra, og hvordan de har haft det. Så, i min verden er der ikke noget godt alternativ, når jeg nu kender til Troldgaarden. Jeg håber derfor, at du har forståelse for, at pizza’en med kød er lidt dyrere.
Prisen … tjah … der findes billigere (faktisk meget billigere) muligheder. De er så bare ikke økologiske, og du ved ikke, hvor dyrene kommer fra, og hvordan de har haft det. Så, i min verden er der ikke noget godt alternativ, når jeg nu kender til Troldgaarden. Jeg håber derfor, at du har forståelse for, at pizza’en med kød er lidt dyrere.
Mejeri, her er der lidt forskelligt at fremhæve. Mozzarella og andre friskoste, også her har jeg undersøgt forskellige muligheder. Jeg har været på besøg hos Øllingegaard, som for få år siden er begyndt at lave mozzarella til nogle velrenommerede pizzaer. Jeg faldt dog siden hen i “snak” med italieneren Oscar, som sammen med sin fætter har startet La Treccia, hvor der laves tradtionelle italienske økologiske friskoste på dansk mælk i Ishøj. De laver også Fior Di Latte – en drænet mozzarella – som er særdeles velegnet til pizza, da den ikke afgiver væde til pizzaen…nå ja…den smager også godt. Så de italienske friskoste handler jeg hos La Treccia. Parmesan, indtil jeg begyndte min søgen efter danske produkter, var jeg faktisk ikke klar over, hvor meget spændene ost vi egentlig laver i Danmark. Jo, jo…jeg var godt klar over, at vi lavede en masse lækre oste (jeg har spist min del af dem), men jeg var som sådan ikke opmærksom på, at vi også har rigtig gode alternativer til parmesan. Mit valg er her faldet på oste fra Thise, Tistrup og Them, de laver en del forskellige spændende oste, så jeg kommer til at variere lidt.
Grøntsager, jeg kommer til at bruge, hvad der er i sæson herhjemme. Danske svampe kan fås året rundt fra Tvedemose, danske hvidløg leveres af Hvidløg & Vin og der komme selvfølgelig også til at være tang på pizzaen fra Blæret Tang.